RENOMIA CYBER - застраховка за кибер риск

Необходимата защита в новата дигитална ера.

Настоящото време спомага кибератаките, като има все повече и повече цели. Кибер атаките вече не са насочени само към големи компании, болници или публични институции, но все по-често и към малки и средни компании и предприемачи, чиято слаба защита ги прави „лесна цел“.

Една от най-честите форми е изнудване („ransomware“), при която нападателят изтегля или заключва вашите данни и изисква значителен откуп за възстановяване. Често се срещат и фишинг имейли. Те могат да заразят системата ви със злонамерен софтуер, като предоставят на хакерите достъп до съхранени данни като потребителски имена, пароли и финансова информация.

Застраховката е ефективен инструмент за защита срещу последствията от кибератаките. Със застраховка CYBER получавате покритие на отговорността на вашата компания в случай на изтичане и злоупотреба с данни включително чувствителни клиентски данни, както и защита в случай, че вашата компания е изнудвана („ransomware“) или дейността ви бъде прекъсната поради спиране работата на ИТ системата. Този продукт също ще ви помогне да покриете различни разходи, свързани с изтичане или загуба на данни.

Нашите специалисти са готови да Ви помогнат:

CYBER застраховката е полезна за всяка компания, но за някои, днес е необходимост. Особено застрашени са компаниите, които:

 • обработват големи бази данни, съдържащи клиентски, лични или данни за служителите, включително имена, адреси, данни за банкови сметки и др .;
 • активно използват своите уебсайтове или социални мрежи за своя бизнес;
 • приемат плащания с карти или използват електронни плащания;
 • съхраняват данни чрез облачни услуги;
 • са изключително зависими от онлайн решенията в производството или търговията.
computer data

CYBER застраховката съчетава:

 • покритие на отговорността спрямо трети лица за лични данни, чувствителни корпоративни данни и нарушения на информацията (third party loss);
 • имуществено покритие под формата на застраховане на различни разходи за ИТ експерти, адвокати или PR експерти, разходи за възстановяване на данни/система, пропусната печалба в случай на прекъсване на дейността и др. (first party loss - щети, причинени на застрахования).

Основни рискове, покрити от застраховката CYBER:

 • отговорността на компанията за (чувствителните) данни на клиенти, партньори и служители, които тя събира, контролира и използва - рискът от изтичане на лични данни, клиентски данни и информация е ежедневна заплаха за работата на всяка компания, както поради външни атаки (хакерски атаки), така и от вътрешно изтичане на информация в резултат на неправомерно неволно или умишлено поведение на служителите;
 • налагане на санкция от регулаторен орган (Комисия за защита на личните данни);
 • пропусната печалба поради прекъсване на дейността;
 • увреждане на репутацията;
 • изнудване през мрежата.

Как CYBER застраховката помогна на един от нашите клиенти

Логистична компания беше атакувана от хакер, който криптира всичките й данни. Това напълно парализира дейността на компанията. Нейният транспорт беше спрян, тъй като нямаше информация за пратките. Превозвачът не знаеше какво, къде и кога да вземе и къде или на кого да достави вече получените пратки. Хакерът поиска откуп от 1 биткойн (по това време около 10 000 евро според текущия обменен курс). Попаднала в това положение, компанията плати откупа, но хакерът нито отговори, нито комуникира. 

Компанията трябваше постепенно да възстановява данни от резервни копия, хартиени документи и информация от отделни служители. Компанията се върна в нормален режим на работа 3 седмици по-късно. В този случай CYBER застраховката покрива разходите на компанията за възстановяване на данни и компютърните системи, разходи за управление на кризата, откуп и пропусната печалба за периода на прекъсване на дейността. Общо по полицата бяха платени над 1 милион евро!

Искате ли да научите повече за кибер рисковете и да получите застрахователно решение, структурирано за нуждите на вашата компания? Нашите специалисти са на ваше разположение.

Ще се свържем с вас

Нашите специалисти ще ви предложат решение, съответстващо на вашите конкретни потребности. 

За контакти

info@renomia.bg
+359 2 870 46 83

Личните данни ще се обработват само за времето, необходимо за обработване на вашето запитване. Повече информация можете да намерите на страницата „Политика за защита на личните данни“.